Pages

niedziela, 26 września 2010

Słońce wplata się we włosy, czasem zapiszczy mewa



Kiedy w sobotni poranek słońce wtargnęło do naszego pokoju, pomyślałam, że to będzie fajny dzień. Prognozy pogody się sprawdziły, więc mogłam przystąpić do realizacji planu, który obmyśliłam w tygodniu. Plan zakładał wyciśnięcie z tych dwóch wolnych dni maksimum słońca i spokojne delektowanie się ciepłą jesienią.

Wyskoczyłam z łóżka. Tomek jeszcze spał, ja zaś ubrałam różowy szlafrok i w towarzystwie porannej herbaty i dźwięków Trójki nastawiłam wodę na jajka, posiekałam szczypiorek, zanurzyłam nos w bazylii, która po chwili zamieniła się w zielone, aromatyczne pesto, starłam ser, pomieszałam, posiekałam, odcedziłam, wymieszałam i zapakowałam to w plastikowe pojemniczki. Tym razem przyszykowałam też talerze, które zawinęłam w serwetkę w niebieskie pasy.

Jeszcze jabłko i woda, pieczywo kupimy po drodze. Tomek pakuje biały koc i poduszkę, gazetę kupujemy w kiosku nieopodal naszej kamienicy.



A potem leniwe śniadanie, które przeciągnęło się we wczesny obiad**. Morze szumi, słońce wplata się we włosy, czasem zapiszczy mewa… Odłamuję kawałek ciabatty i zanurzam go w paście jajecznej. Prosto, smacznie, dobrze, miło. Ciepło.

Dwie zakonnice idą brzegiem morza. Zapiszczała mewa.
Może za chwilę zjemy trochę sałatki?*


ŚNIADANIOWE MENU PIKNIKOWE:

PASTA JAJECZNA:

3 ugotowane na twardo jajka (czyli 6 minut gotowania od momentu zawrzenia wody)
pół pęczka szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
sól do smaku

Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupek i wrzucam do pojemniczka, w którym będę je transportować na plażę (nie chcę brudzić deski do krojenia). Siekam jajka na „chybił trafił” i odstawiam do ostygnięcia. Wkrawam do nich szczypiorek (ja robię to nożyczkami), dodaję majonez, solę i mieszam całość.



PASTA SEROWA

kawałek dosyć suchego sera żółtego (najlepsze są do tego te z dziurami)
2 łyżki majonezu
1/2łyżeczki suszonej papryczki chili, pokruszonej
1/3 łyżeczki suszonego czosnku (takiego w proszku)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól do smaku

Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam z pozostałymi składnikami.

SAŁATKA Z FARRO (pszenicą płaskurką), PESTO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

1/3 porcji pesto (bez parmezanu)
1,5 szklanki orkiszu (farro)
pół suszonej papryczki chili, pokruszonej
kiść pomidorków koktajlowych

Gotuję farro zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli przepisu brak, robię to tak: płuczę orkisz kilka razy, po czym zalewam lekko osoloną wodą i gotuję jakieś 25 minut, jak brązowy ryż, po czym odcedzam).

Ugotowany orkisz mieszam z pesto, chili. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki i mieszam z resztą składników. W razie potrzeby dosalam sałatkę.



Uwagi:

1.Jak widzicie, menu jest proste. Dla niektórych bez szału, dla mnie szał jest, bo należę do fanów pasty jajecznej, a pasta majonezowa to jakieś mgliste wspomnienie dzieciństwa – zdaje mi się, że mamcia ucierała kiedyś ser i podawała go w podobnej formie, ja dorzuciłam jeszcze chili, które dało całości ostrego kopniaka.

2. Osoby będące przeciw majonezowi proszę o pominięcie milczeniem dwóch pierwszych przepisów! Ja majonez n i e s t e t y uwielbiam.

3. Sałatka z pszenicy płaskurki, czyli farro (o wiele bardziej podoba mi się włoska nazwa orkiszu, ale by uniknąć posądzenia o bufonadę, używam polskich słów: ) pojawiała się u mnie już kilka razy. Po raz pierwszy spróbowałam jej w Toskanii, gdzie obok kawałków świeżego kokosa, wchodziła w skład naszego plażowego menu. Wersja toskańska (kupiona w supermarkecie) zawierała jeszcze zielone oliwki, których ja nie miałam.

Kto nie jadł orkiszu, temu wyjaśnię, że w smaku przypomina on brązowy ryż, z tym że jest trochę twardszy. Bardzo lubię jego smak, choć jest sporo osób, dla których orkisz jest, jak by to ująć… za słabo przetworzony. Jedno jest pewne: miłośnikom razowych makaronów, kasz i brązowego ryżu orkisz z pewnością przypadnie do gustu. Nie bez znaczenia jest fakt, że prezentowana sałatka to samo zdrowie – pomidory, bazylia, oliwa, czosnek, orkisz: jesz, i czujesz, że moc jest z Tobą!



* mylą się ci , którzy twierdzą, że pikniki na plaży wiążą się z piaskiem w jedzeniu – ani razu mi się to nie zdarzyło. Jeżeli koc, na którym ustawicie jedzenie będzie wystarczająco duży, a nie postanowicie zrobić pikniku podczas sztormu ;), to z pewnością nie wpadnie Wam do jedzenia ani jedno ziarnko;

** nie lubię słowa „lunch”, nadal wydaje mi się obce i kłuje mnie w język podczas jego wypowiadania;

47 komentarzy:

  1. Pięknie, pięknie... Pozazdrościłam nieco, bo mi nigdy nie dość morza. A do pasty jajecznej, którą uwielbiam, dodaję jeszcze troszkę musztardy z Dijon...

    No - to przynajmniej pastę mogę sobie w domu przygotować, skoro morze dopiero za kilka miesięcy zobaczę;)

    Uściski, Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Menu każdy sobie sprawi, jakie lubi (bo ja akurat jestem umiarkowaną fanką majonezu), gdyby tylko można było się magicznie nad to morze przenieść... ewentualny piasek w jedzeniu niespecjalnie by mi już przeszkadzał (ten, który ciągle mam w torebce jest miłym wspomnieniem wakacji). Muszę za to poeksperymentować wreszcie z orkiszem i powrócić do pomysłu sałatek na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W W-wie też były dwa piękne dni.
    Ale tak Ci zazdroszczę słońca nad morzem, i mew, i piasku,i spacerów...
    Piknikowe jedzonko pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. a my za tydzień jedziemy nad morze, lalalala ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. plażą szły zakonice? więc to prawda!

    OdpowiedzUsuń
  6. majonez kocham i ja!
    hehe, teraz chodzi mi po głowie piosenka Budki Suflera "Jolka Jolka" przez to zdjęcie z zakonnicami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jako, że uważam się za miłośniczkę past, postanawiam zrobić jajeczną jeszcze w tym tygodniu, choć pewnie zjem ją w Domku :))

    zdjęcia są piękne, takie ciepłe, a zakonnice szałowe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, jak Ci zazdroszczę tej plaży..marzę o domku nad morzem od dawna. Myślę, że kiedyś uda mi się osiąść gdzieś nad wielką wodą i korzystać z każdej nadarzającej się okazji do plażowania..
    uwielbiam pasty jajeczne-są jak przywoływane smaki z dzieciństwa:)

    pozdrawiam serdecznie z deszczowego ale jeszcze ciepłego południa...
    J.

    OdpowiedzUsuń
  9. Weekend marzeń. Nic dodać, nic ująć. Piękny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba nie będę osamotniona, jeśli powiem że zazdroszczę i to bardzo! Tak bym chciała jeszcze choć na chwilę... smutno mi się zrobiło, że ja tak niestety nie mogę, ale i wesoło, że mogę przynajmniej poczytać o takim weekendzie. Tak samo udanego tygodnia życzę! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Łeee cudny ten wasz piknik!
    P.S. też mam różowy szlafrok i rozpogadzam nim poranki!

    OdpowiedzUsuń
  12. och, jak cudownie! cisza i spokój.
    ja niestety majonez uwielbiam też! czy możesz sobie wyobrazić, że w Chinach jadają majonez słodzony? okropności! ;)
    a pasta jajeczna - moja ulubiona, ostatnio robię namiętnie i spodziewam się, że w końcu mi się przeje...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ech, tylko pomarzyć o takim pikniku. Ja zazwyczaj wpadam na tak genialne pomysły już po fakcie i albo nie mam czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia, albo na sam piknik. No ale może kiedyś się w końcu uda.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja majonez tez lubie. I wcale nie przeszkadza mi jego nadmierna ilosc :) Zazdroszcze takiego pysznego sniadaniowego pikniku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Do morza mam niedaleko, czasem kupujemy jednorazowego grilla, pakujemy się i jedziemy na piknik, ale rzadko tu (Irlandia Płn- najmokrzejsze miejsce na Wyspach ) jest na tyle ładna pogoda, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nabieram mocy :) czytając tego posta. Słoneczko, lekka bryza i te wszystkie pyszności, mmmmmm czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, za to stwierdzenie "... jesz, i czujesz, że moc jest z Tobą!" pokochałam tą sałatkę. Sama często robiłam ją latem, a na taki piknik jest wręcz doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja też jestem wielką miłośniczką majonezu :) a takie wyjątkowe śniadanie niezmiernie mi się spodobało i zamarzyłam, żeby mieć choć trochę bliżej do morza...

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie tez w sobote byl piknik tylko, ze nie nad morzem, a w pieknym parku, z jeszcze wspanialszym palacem w tle. I jedzenie tez bylo prawdziwie piknikowe.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne menu, piękne okoliczności przyrody. Widok morza, dotyk piasku pod stopami, działają na mnie kojąco...a z gazetką, zagryzaną świeżym chlebem z pastą jajeczną...o błogości!

    Czytam to w poniedziałkowy poranek (przy pierwszej pracowej kawie) i pragnę się tam znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  21. "Plażą szły zakonnice,
    a słońce w dół
    wciąż spadało, nie mogąc spaść"
    To pierwsze co mi zaśpiewało w głowie jak zobaczyłam Twoje zdjęcia. Niesamowite, zrobić piknik na plaży i złapać w kadr zakonnice :)

    Fakt, pogoda była piękna, taki wypad na plażę to świetny pomysł. Menu, może i prost, ale bardzo ciekawe, myślę, że spokojnie nadaje się na każdy inny piknik - grunt to dobry pomysł :)

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pasta jajeczna to też moje dzieciństwo a jak!:)

    Sama miałam taką mała obsesję "słońce, słońce, łapmy słońce", wymogłam na Panu wycieczkę do Szczawnicy więc w zupełnie odwrotnym kierunku..

    Ale muszę powiedzieć, że się nie popisałam - zrobiłam na szybko dwie kanapki z jajkiem, które określił jako "bezsmakowe" i do tej pory jest mi wstyd.. (tak się spieszyłam, żeby jechać)

    Ale obiecałam to nadrobić, jestem w końcu kucharką czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  23. Morze... mam do niego 5 minut... Lubię spacery wrześniowe i pażdziernikowe, ale pikniku nie robiłam jeszcze nigdy... Prosty i pyszny - taki najlepszy. Jajeczko w tej postacie LUBIĘ BARDZO:)

    OdpowiedzUsuń
  24. my też weekend nad wodą spędzaliśmy, choć nie nad morzem. podoba mi się Twój sposób na upiększanie sobie tych zwyczajnych chwil.
    i zdjęcie z zakonnicami!
    pozdrawiam,
    :)
    E.

    OdpowiedzUsuń
  25. Zazdroszczę tego poranka nad Bałtykiem :)

    A zdjęcie z zakonnicami rzeczywiście fajne ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zazdroszczę pogody i oczywiście jedzonka.
    Pozdrawiam.
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  27. Taki poranek nad Bałtykiem musi być niesamowicie przyjemny. Zazdroszczę tej możliwości! Chętne powtpatrywałabym się w ów ze wszech stron otaczający błękit, pogryzając świeżą ciabattę.

    Swoją drogą - ogromnie spodobało mi się sformułowaniem o wietrze wplątującym się we włosy. Cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  28. Jaki piękny poranny piknik :))Śniadanko na plaży, to jest coś:) I jak romantycznie:)
    Pozdrowienia Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Taki spokojem od tych zdjęć powiało! Było mi tego trzeba! :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Anu, co prawda nie podzielam Twojej miłości do pasty jajecznej, ale za to już do majonezu - tak! i to bardzo! :) Gdyby nie zdrowy rozsądek - zapewne dodawałabym go wszędzie, nawet tam, gdzie zupełnie nie pasuje. :D Z tego też powodu pochłaniam niemal wszystkie sałatki świata (poza jajeczną :D), w których spoiwem jest boski majonez. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dla mnie szałowe bardzo, bo pasta jajeczna, świeże pieczywo i celebrowanie weekendowych śniadań to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy jakie wogóle są!

    Idealna prostota, idealna harmonia.

    pozdrawiam ciepło Aniu
    M
    :*

    OdpowiedzUsuń
  32. Pasta serowa przemawia do Mnie najbardziej:D.
    Zdjęcia cudowne!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Aniu,
    pasta jajeczna jak i serowa bardzo do mnie przemawiają!
    Już wiem co nowego będę przygotowywać moim domownikom do szkoły/pracy, a sobie trochę urozmaicę śniadania :-)

    Wspaniałe śniadanie i wczesny obiad :-) nad morzem.
    Wiesz, że ja zawsze bałam się tego piasku w jedzeniu? Kiedyś spróbuję popiknikować sobie na plaży :-)


    Piękne, słoneczne i czyste zdjęcia!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Za różowy mniej Cię lubię hihihi ale Tobie pasuje do koloru skóry i włosów założę się że wyglądasz w nim jak Słodka Truskawka :)
    Oj Aniu zazdroszczę dostępu do polskiego morza i takich chwil spędzonych na kocu.
    Muszę wykurzyć moje zamiłowanie do bycia domatorką bo tracę wiele, oj wiele.
    Szkoda że Was tu nie ma :( I trzymam kciuki za nogę!

    OdpowiedzUsuń
  35. Aniu, a ja myślę, że taki opis to zakrawa o sadyzm! Kocham morze, kocham pastę jajeczną, majonez też... Ale żeby dojechać na plażę na śniadanie (nawet późne!) to musiałabym najpierw nie kłaść się w ogóle spać!!! Zazdroszczę Wam bezgranicznie!!! Pzdr Ania(do)

    OdpowiedzUsuń
  36. smakowite! i jakie słoneczne! piękna pogoda... teraz trochę strach wyglądać za okno...

    OdpowiedzUsuń
  37. Mi wszystko pasi. ;-) Widzisz, tamten weekend musiał być leniwy, by ten był urokliwy. Uwielbiam takie cieszenie się życiem. Nawet zdjęcia się uśmiechają. :-) Też lubię majonez, od czasu do czasu. Z różem, jak i Polcia nie jestem za pan brat, ale z nim nie walczę. Dowód - pozwoliłam córce wybrać rózowy rower, z rózowymi frędzlami, w różowe róże, z różowym siodełkiem itd. jakis czas temu namawiałabym ją na inny, a teraz odkąd jest akcja walka z różowym kolorem dla dziewczynek, nie. Z przekory.;-))

    OdpowiedzUsuń
  38. Patrzę i rozpływam się. Te zdjęcia, te miejsce, te jedzonko. Tęsknię za morzem tak bardzo, ze skoczymy w weekend na kilka chwil. Deszcz, słońce, zimno, ciepło - nieważne. Najważniejszy jest ten widok i szum. Pasta jajeczna to danie z mojego dzieciństwa. Nazywała się sałatką galicyjską (nie wie dlaczego) i miała jeszcze w sobie łyżkę masła, musztardy i drobno startą cebulkę.

    OdpowiedzUsuń
  39. witam, ja również ostatnio robiłam pastę jajeczną, z tą różnicą, że jedzenie jej, nie odbyło się w takiej scenerii. Pięknie, trochę zazdroszczę Ci morza. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  40. O rany! Jak możesz mi to robić! Ja za oknem mam tylko szare bloki, niemal po sam horyzont :-(
    Żartuję - dzięki Tobie uśmiechnąłem się od ucha do ucha - fajnie, że możecie tam miło spędzać poranki.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  41. Aniu, opisałaś to tak pięknie, że poczułąm się, jakbym tam była z Wami. Zazdroszczę bliskości do morza!

    OdpowiedzUsuń
  42. Jezu, ja chcę nad morze! Z Tobą, zabierzesz mnie? :) Miłego weekendu, Aniu. I cudnej pogody, niech choć jeszcze trochę nam poświeci i pogrzeje.

    OdpowiedzUsuń
  43. Aniu, brak slow - doskonala budujesz atmosfere, te 2 zakonnice (i w tekscie i na zdjeciu) sa doskonale!

    Pasta jajeczna mowisz, uwielbiam faszerowane jajka, a pasta jajeczna to jakby nieusmazone jajka, dobra paste jadlam wieki temu i musze nadrobic i to juz! :) :*

    PS. Wiesz, ze tamtego poranka gdy Ty robilas piknikowe cuda ja pieknlam mazurek z koglem-moglem Anulka? :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Morze kocham! Tam się urodziłam i zawsze tęsknie za wielką wodą.
    Zdjęcia jak z albumu. Cudowne!
    Chciałabym mieć teleport i uciec w stronę słońca. Piękny wpis!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na ogromną ilość spamu, jaka zalewała blog, musiałam wprowadzić weryfikację obrazkową. Za uciążliwości z tym związane przepraszam.