Pages

środa, 1 marca 2017

#13 Przepisy na jedną rękę: bataty z piekarnika

bataty pieczone

Ostatnimi czasy trochę się u nas dzieje. Oluś rozpoczął przygodę ze żłobkiem (dwa razy w tygodniu), ja co dwa tygodnie mam zajęcia fotograficzne, w głowie kilka większych i mniejszych przedsięwzięć. Czasu na gotowanie coraz mniej. A to już nie ten etap, gdy z braku czasu na obiad przegryzaliśmy tosty z żółtym serem, bo odkąd jest Olutek, obiad musi być! Więc jeśli sytuacja jest super awaryjna, kończy się na słoiczku, ale w mniej napiętych przygotowuję coś szybkiego (m.in. z mojego ekspresowego cyklu przepisów na jedną rękę - więcej tutaj).

Sprzymierzeńcem w tworzeniu tego rodzaju obiadów jest piekarnik - pieczone warzywa to jeden z moich głównych tematów awaryjnych. W sosie klonowo-musztardowym (klik), z oliwą i dowolnymi ziołami (klik), z dodatkiem parmezanu, który nadaje warzywom chrupkości (klik), wariacje można mnożyć. Od jakiegoś roku namiętnie zapiekam bataty. Kroję je w grube słupki, skrapiam oliwą i posypuję papryką (słodką lub słodką-wędzoną). Po kilkudziesięciu minutach w piekarniku są idealne. Do tego szybki sos - jogurt, majonez, curry i pyszny, choć prosty obiad gotowy. Swoją porcję batatów jeszcze nieco pieprzę i solę, olutkowa pozostaje bez tych dodatków.

Frytki z batatów

PIECZONE BATATY Z CZARNUSZKĄ I WĘDZONĄ PAPRYKĄ

(na 2-3 porcje)

2 bataty, średniej wielkości
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/3 łyżeczki wędzonej papryki (lub zwykłej słodkiej w proszku)
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

na sos:
1 łyżka majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki curry w proszku
2 łyżeczki soku z cytryny

Bataty obieram ze skórki i kroję w dość grube słupki (ok 2 cm grubości). Blachę do pieczenia wykładam papierem, wyrzucam na nią batatowe słupki, posypuję przyprawami, skrapiam oliwą i podrzucam całość do wymierzania składników (można też mieszać dłońmi, ja nie lubię się brudzić za bardzo).

Bataty piekę w 200 st. C. do momentu, aż będą brązowe na końcach, ok. 25-35 minut. W czasie, gdy bataty się pieką, mieszam składniki sosu.

5 komentarzy:

  1. tak, frytki z batatów są chyba moimi ulubionymi!
    fajnie, że napisałaś, bo trochę o nich zapomniałam. Pędzę po bataty i jutro dorzucę do obiadu!

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że sięgnęłam po bataty po raz pierwszy przy rozszerzaniu diety dziecka? :) Jakoś wcześniej nie było okazji. To był strzał w dziesiątkę! Od ponad roku właśnie takie pieczone bataty zjadamy prawie co tydzień! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Titanium Wedding Band - TITNI
    A custom price of titanium wedding band is 1xbet korean made for titanium trim hair cutter the benefit of your wedding. They titanium white octane can also ford titanium be used as a wedding dress for other special events.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na ogromną ilość spamu, jaka zalewała blog, musiałam wprowadzić weryfikację obrazkową. Za uciążliwości z tym związane przepraszam.