Szybko, szybko! (dżem z pomarańczy sycylijskich)



Kiedy zobaczyłam go u Basi, wiedziałam, że prędzej czy później go zrobię. Szybki dżem z pomarańczy kusił mnie przez kilka tygodni, aż do ubiegłej niedzieli, kiedy zakręciłam się w kuchni i przekonałam się na własnej skórze, jak szybko się go przyrządza.


To dobra alternatywa dla pracochłonnej marmolady pomarańczowej, doskonale nadaje się na tę grzankę z lazurem czy dodatek do tej morelowej tarty.

Jeśli więc macie pod ręką kilogram pomarańczy, zapraszam do smażenia dżemu! 

Prosto z Sycylii - dżem z pomarańczy sycylisjkichSZYBKI DŻEM Z POMARAŃCZY

1 kg pomarańczy
600 g cukru
sok z 1 cytryny

Pomarańcze dokładnie myję i obieram ze skórki (odkładam skórkę z 1 pomarańczy), następnie kroję w plastry i pozbawiam pestek (bez usuwania białych części). Następnie miksuję 
miąższ blenderem, przekładam do garnka o grubym dnie, dodaję i zasypuję cukrem.

Skórki z 1 pomarańczy zalewam 1/2 litra wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Odcedzam, studzę i kroję w paseczki, które dorzucam do miąższu z cukrem, doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu ok. 30 minut. Studzę i sprawdzam, czy dżem ma odpowiednią konsystencję. Dodaję sok z cytryny, ponownie zagotowuję całość i przekładam do słoiczków. 


Uwagi:

1. Przepis pochodzi z blogu Makagigi i 55 pierników (dzięki Basiu!).
2. Robiłam go z pomarańczy sycylijskich, więc jest ciemniejszy. Z podanej proporcji wychodzą 3 małe słoiki.

Etykiety: , , , , ,