Kiedy zobaczyłam go u Basi, wiedziałam, że prędzej czy później go zrobię. Szybki dżem z pomarańczy kusił mnie przez kilka tygodni, aż do ubiegłej niedzieli, kiedy zakręciłam się w kuchni i przekonałam się na własnej skórze, jak szybko się go przyrządza.
To dobra alternatywa dla pracochłonnej marmolady pomarańczowej, doskonale nadaje się na tę grzankę z lazurem czy dodatek do tej morelowej tarty.
Jeśli więc macie pod ręką kilogram pomarańczy, zapraszam do smażenia dżemu!
SZYBKI DŻEM Z POMARAŃCZY
1 kg pomarańczy
600 g cukru
sok z 1 cytryny
Pomarańcze dokładnie myję i obieram ze skórki (odkładam skórkę z 1 pomarańczy), następnie kroję w plastry i pozbawiam pestek (bez usuwania białych części). Następnie miksuję miąższ blenderem, przekładam do garnka o grubym dnie, dodaję i zasypuję cukrem.
Skórki z 1 pomarańczy zalewam 1/2 litra wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Odcedzam, studzę i kroję w paseczki, które dorzucam do miąższu z cukrem, doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu ok. 30 minut. Studzę i sprawdzam, czy dżem ma odpowiednią konsystencję. Dodaję sok z cytryny, ponownie zagotowuję całość i przekładam do słoiczków.
Uwagi:
2. Robiłam go z pomarańczy sycylijskich, więc jest ciemniejszy. Z podanej proporcji wychodzą 3 małe słoiki.
Etykiety: cytrusy, cytryna, na słodko, na śniadanie, pomarańcze, przetwory