Kolor na listopad (aksamitny hummus dyniowy)


Liście się wyszumiały, jesień się wyzłociła, czas na obskurną listopadową szarość i marzenia o białym grudniu. Każdy dzień z niebem w kolorze stali to wyzwanie. Ciało zastygłe, bierze tę pogodę na przeczekanie, byle przetrwać, byle doczekać jakiegoś promienia słońca... 


Na razie walczę. Za oręż robi mi herbata, książka i koc. I jeszcze kolory w kuchni... Weźmy taką dynię: upiekłam kilka sztuk, ukręciłam pomarańczowe puree i upycham je do każdej możliwej potrawy. Jajecznica z dynią (dyniecznica...)? Proszę bardzo, świetnie smakuje i wygląda, zwłaszcza po posypaniu jej chipsami z szałwii. Szakszuka z dynią też pyszna. Albo warzywny gulasz. Albo pomarańczowy hummus...

Znów szarość za oknem...
Dyniowy hummus poleca Jamie w "Gotuj sprytnie..." (o książce pisałam notkę wcześniej). Ciecierzyca, tahini i czosnek zestawione ze słodkawą dynią dają fenomenalne efekty smakowe. Jednak aby hummus wyszedł idealny, trzeba pamiętać o kilku rzeczach:

- jeśli używacie ciecierzycy z puszki, koniecznie trzeba odsączyć ją z płynu; wiele razy trafiałam na okropny hummus śmierdzący płynem z puszki, to wszsystko psuje!
- hummus kocha tahinę (czyli sezamową pastę, tutaj znajdziecie przepis na jej domową wersję), która nadaje mu aksamitność i orzechowy posmak
- hummus trzeba długo i cierpliwie ucierać, a gładkości dodaję mu dolewając stopniowo lodowatej wody.

To co, kręcimy?




DYNIOWY HUMMUS



1 szklanka suchej ciecierzycy
1 szklanka pasty tahini (domową zrobicie wg TEJ receptury) 

1 szklanka puree dyniowego (przepis na puree TUTAJ)
1/3 szklanki lodowatej wody
2 łyżeczki sody
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
sól


na wierzch:
oliwa do polania

pestki dyni
świeża kolendra

Dzień przed przygotowaniem hummusu, na noc, zalewam ciecierzycę zimną wodą z 1 łyżeczką sody (proporcje woda: ciecierzyca - 2:1).

Następnego dnia odcedzam i płuczę ziarna, zalewam wodą, dodaję 1 łyżeczkę sody i gotuję przez ok. 40 minut (ciecierzyca musi dawać się rozgnieść w palcach, nie może być sucha, a kremowa). Po ugotowaniu płuczę ciecierzycę i umieszczam w blenderze razem z tahiną, dynią, sokiem z cytryny, solą, czosnkiem - miksuję na idealnie gładką masę. Pod koniec miksowania dolewam powoli wodę, która nada my aksamitności. 

Hummus podaję w miseczkach, polany oliwą, posypany kolendrą i pestkami dyni.



Uwagi:

1. Hummus można przygotować z ciecierzycy z puszki, wówczas koniecznie trzeba odsączyć ją z płynu i dobrze opłukać ziarenka.

2. Bazowy przepis hummus znajdziecie tutaj.

3. A może wolicie coś zielonego? TEN hummus z bobu też jest cudowny!


Etykiety: , , , , , ,