Dopiero gdy zaczęłam
wklepywać przepis na dzisiejszą potrawę uświadomiłam sobie, że i ona (tak jak croissanty, o których niedawno pisałam) ma swoje korzenie w jednym z warszawskich śniadań z Ewą. Tym razem rzecz działa się na Chłodnej, gdzie
na zastawionym przysmakami stole piętrzyła się góra złotych, polanych
miodem i obłożonych plastrami pomarańczy grzanek smażonych w jajku.
Ten przysmak,
podobnie jak wspomniane migdałowe croissanty, również
funkcjonuje pod francuską nazwą, która nadaje mu szyku i wyjątkowości: pain
perdu.
Rzecz jest bardzo
prosta, ale przy użyciu najlepszej jakości składników przeistacza się w cudo
smakowe. Grzanki robimy więc na dobrym drożdżowym cieście (doskonale pasuje tu
chałka), do smażenia używamy klarowanego masła,
do jajek dodajemy cynamon (wanilia również wskazana), a po gotowe grzanki
skrapiamy sokiem pomarańczowym, polewamy miodem i obkładamy
plastrami pomarańczy.
W tym miejscu pozwolę sobie jeszcze podlinkować rozmowę o książce, blogu i domu w Toskanii ;) na portalu MMTrójmiasto. Zapomniałam przedstawić ją wcześniej - rzecz jest sprzed miesiąca, ale ciągle aktualna.
PAIN PERDU Z MIODEM
I POMARAŃCZAMI
4 kromki czerstwego
ciasta drożdżowego (np. chałki)
2 jajka
1 łyżka mleka
duża szczypta
cynamonu
duża szczypta cukru
1 pomarańcza
miód do polania
2 łyżeczki klarowanego
masła do smażenia
W głębokim talerzu roztrzepuję
widelcem jajka, mleko, cynamon i cukier. Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę
masła. Kromki ciasta maczam w masie jajecznej (z dwóch stron) i gdy patelnia z
tłuszczem się nagrzeje, smażę na złoto. Przewracam kromki na drugą stronę,
dodaję pozostałą część masła i smażę na złoto.
Pomarańczę
przekrawam na pół – jedną część kroję na plasterki. Grzanki przekładam na
talerz (po 2 na osobę), polewam miodem, skrapiam sokiem z połówki pomarańczy, a
na wierzchu kładę plasterki pomarańczy. Podaję na ciepło.
Uwagi:
2. Zamiast
pomarańczy można pobawić się mandarynkami, grapefruitami, a nawet cytrynami, a
miód zastąpić syropem klonowym – też pyszne!
Etykiety: cytrusy, desery bez pieczenia, miód, na słodko, na śniadanie, pieczywo, pomarańcze