Czasem upiekę chleb (bardzo łatwy chleb)


Piekę kolejny chleb dla opornych, ma chrupiącą skórkę i pachnie ziołami.


Zaglądam w zapomniane kąty Gdańska. Podziwiam. Robię zdjęcia. 


CHLEB DLA OPORNYCH NR 2

250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka dowolnych przypraw (ja dałam mieszankę chilli, suszonego czosnku i oregano)
2 łyżki płatków owsianych
1 szklanka wody


Mąkę mieszam z solą, płatkami i przyprawami. Robię wgłębienie, wkruszam drożdże, zasypuję  cukrem i zalewam to letnią wodą, delikatnie mieszając. Odstawiam do wyrośnięcia drożdży.

Gdy drożdże już wyrosną, mieszam ciasto łyżką lub mikserem, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Ponownie mieszam, przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Odstawiam na chwilę do wyrośnięcia, a następnie piekę w 200 st. C. przez ok. 1 godzinę. 

Uwagi:


1. Przepis pochodzi z blogu Eweny. Piekę go już któryś raz, za każdym dodaję inne przyprawy. Nazwałam go chlebem dla opornych nr 2, bo chleb dla opornych nr 1 już tu się kiedyś pojawił.

2. Chleb smakuje trochę jak "zakwasowy", jest bardzo łatwy do upieczenia, co dla mnie jest bardzo ważne...

Etykiety: , , , , , ,