A w czerwcu lubię... (ucierane ciasto razowe z rabarbarem)


W marcu minął rok, odkąd prowadzę - mniej lub bardziej regularnie - rubrykę "W… lubię", zawierającą garść moich inspiracji z różnych dziedzin. Zmobilizowana minioną rocznicą, usiadałam do kolejnego tekstu o moich ostatnich zauroczeniach.

A więc w czerwcu lubię:

1. ucierane ciasto z owocami - powrót do dzieciństwa, do wszystkich "kwadransowych" wypieków robionych przez mamcię, które znikały również w kwadrans. Najlepiej smakowały z kwaśnymi owocami takimi jak rabarbar, czerwona porzeczka i agrest, oprószone cukrem pudrem. Piekę je teraz nałogowo (czasem używam mąki razowej), kroję w kwadraty i podaję z czarną herbatą, ciesząc się tym prostym, niewymuszonym smakiem. A  zabrany do pracy kawałek ciasta z morelami, podarowany mi przez Martę, pozwala osłodzić szary początek tygodnia.

2. Książkę Heidi Swanson „Super natural every day”, blogerki znanej z blogu 101 Cookbooks. Jeśli lubicie proste, naturalne zdjęcia Heidi i jej zdrowe przepisy, książka znajdzie Wasze uznanie. Ja bardzo cenię sobie styl autorki, jej podejście do gotowania, umiejętność wydobycia piękna z tego co najprostsze i grę ze światłem.  
3. Talerze projektu Bogusława Śliwińskiego (wypatrzone przez Karolę!).

4. Konfiturę zpłatków róży, ręcznie ucieraną w makutrze. Wykorzystuję ją potem jako dodatek do naleśników, szarlotki albo nadzienie do rogalików.



5. Opowieści o Wisławie Szymborskiej, których z wiadomych powodów ostatnimi czasy pojawiło się więcej, zawsze pełne smakowitych anegdot, pięknych zdjęć, pozytywnej energii i humoru. Wyrywam je z gazet i wkładam między strony tomików poetki. Szczególnie ujęła mnie fotografia autorki w Wysokich Obcasach sprzed kilku tygodni, przedstawiająca poetkę pod namiotem i druga, kiedy uśmiechnięta W.S. miesza herbatę w ślicznej filiżance.

6. Kaszëbskô malëna, czyli truskawkę kaszubską!  To jeszcze jeden powód, dla którego fajnie jest żyć w Trójmieście. Kiedy kilka lat temu przyszło mi spędzić czerwiec w centrum Polski, byłam załamana tamtejszymi truskawkami - wszystkie, do jakich miałam dostęp, były blade, kwaśne i twarde. Na szczęście teraz na każdym kroku mogę dostać kobiałkę rumianych pyszności prosto z Kaszub. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że z upływem czasu smak tych owoców nie ulegnie zmianie... Dzisiaj moje mieszkanie obiega słodka wstęga truskawkowego aromatu, bo smażę konfiturę truskawkową na prezent dla pewnej osoby.

***

Na koniec zaś, pozostając w temacie regionalnych przysmaków, zapraszam Was do lektury nowego kwartalnika "Polska niezwykła", w którym ukazał się mój artykuł pt. "Ugryźć Polskę" (na 8 stronie prezentacji jest jego fragment). W tekście w skrócie przybliżam regionalne smaki Polski, nie zapominając również o wspomnianej wyżej  kaszubskiej truskawce.

I jeszcze deser - kawałek ucieranego ciasta razowego, tu akurat z rabarbarem, ale równie pysznie smakuje z truskawkami, morelami, agrestem, porzeczkami. 



RAZOWE CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI

(na blaszkę 22 x 35cm bądź tortownicę 24-26 cm)

150g masła
120g brązowego cukru
4 jajka
4 łyżki mleka
250g mąki pszennej razowej, drobnomielonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nagrzewam piekarnik do 180º C. Masło, cukier i sól miksuję na krem. Nadal miksując, dodaję jajka i mleko. Następnie wsypuję powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wykładam na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę i układam na nim dowolne owoce (rabarbar, połówki moreli czy śliwek- środkiem do góry, truskawki, agrest, porzeczkę czerwoną). 

Piekę przez ok. 45-55 min, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Całość oprószam cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Uwagi:

1. Przepis na ciasto już dawno temu znalazłam u Agnieszki(podobnie jak wiele innych fantastycznych receptur).  
2, Ciasto można zrobić z normalnej mąki pszennej (np. typ 550) i bialego cukru, ale przyrządzone tak zawsze jest nieco zdrowsze. To ciacho jest równie lekkie i delikatne jak 'normalne' ucierane, więc nie obawiajcie się, że mąka razowa sprawi, że będzie ciężkie czy zakalcowate.

Etykiety: , , , ,