Pomocy! Zanim przejdę do właściwego tekstu, mam do Was prośbę: czy ktoś może mi poradzić, co zrobić, aby Blogger nie zmniejszał jakości zdjęć publikowanych na blogu? Jestem załamana ich jakością, a nie wiem, co robić. Plik źródłowy jest ostry jak należy, a po publikacji wygląda to okropnie. Może ktoś miał taki problem i sobie z nim poradził?
***
Nie należę do fanów smażenia, bo już od dzieciństwa mam w sobie irracjonalny lęk przed dużymi ilościami rozgrzanego tłuszczu (pewnie przez historię kuzyna Marcina, który w podstawówce zapragnął usmażyć sobie frytki i doprowadził do małego pożaru). Ale mimo tej niechęci, uwielbiam mamine pączki z nadzieniem z kwaskowatych wiśni czy chrupiące cieniutkie faworki oprószone cukrem pudrem. W związku z tym postanowiłam wyłowić ze starych książek kulinarnych kilka smaczków dotyczących karnawałowych słodkości. Dzisiaj pierwszy z serii wpisów poświęconych temu tematowi.
***
Nie należę do fanów smażenia, bo już od dzieciństwa mam w sobie irracjonalny lęk przed dużymi ilościami rozgrzanego tłuszczu (pewnie przez historię kuzyna Marcina, który w podstawówce zapragnął usmażyć sobie frytki i doprowadził do małego pożaru). Ale mimo tej niechęci, uwielbiam mamine pączki z nadzieniem z kwaskowatych wiśni czy chrupiące cieniutkie faworki oprószone cukrem pudrem. W związku z tym postanowiłam wyłowić ze starych książek kulinarnych kilka smaczków dotyczących karnawałowych słodkości. Dzisiaj pierwszy z serii wpisów poświęconych temu tematowi.
Najcenniejszym źródłem wiedzy jest w tej materii Wincentyna Zawadzka,
która w "Kucharce litewskiej" (1870 r.) poświęca smażonym słodkościom odrębny
rozdział pt. Ciasta smażone w maśle lub tłustości (tłustość to
smalec). Znajduję tu wiele receptur na pączki: przyjacielskie na 12-tu żółtkach na pół kilograma mąki, dobre, inaczej, jeszcze inaczej
(nie, nie ma już pączków zupełnie inaczej niż inaczej i jeszcze inaczej) czy zaparzane.
Z pączków przechodzi autorka do chrustu
drożdżowego przygotowywanego z pozostałości ciasta na pączki. Chrust pospolity to z kolei proste
ciasto z mąki, cukru, jajek i wody, które należy rozwałkować cieńko (sic!), narznąć kółkiem w paski na palec szerokie,
spleść po trzy lub cztery razem i smażyć na wrzącem maśle lub po połowie z
tłustością. Zauważcie, że chruściki miały tu formę zaplatanek -
warkoczyków.
Ciekawy przepis to chrust z
lejki, który nazwałabym dziś chrustem dla leniwych, bo nie wymaga
wałkowania i wycinania ciasta. Z mąki, cukru, jaj i mleka (lub wina!) robiło
się luźne ciasto i wlewało cienkim strumykiem
do gorącego tłuszczu, żeby się formowało
poplątane koło. Kolejny hit to chrust
migdałowy przygotowany z dodatkiem mąki migdałowej.
Obecnie klasyczne ciasto na faworki zawiera kwaśną śmietanę, która
sprawia, że jest ono delikatniejsze. Kiedyś podstawowy przepis na faworki
(zwane również chrustem, a u Marii Disslowej nawet chróstem) jej nie zawierał. A faworki, które zawierały śmietanę,
określano mianem kreple. Wincentyna
Zawadzka podaje przepis na kreple czyli
chrusty na śmietance, ale pod nim są też kreple na winie (co ciekawe, te mają już kształt naszych obecnych
faworków).
Jeszcze słowo o kreplach: jak to często bywa w kuchni, pod jedną nazwą
kryje się wiele znaczeń, najczęściej w zależności od regionu. Kreple oznaczają
też pączki, co ma również swe uzasadnienie w pochodzeniu tego wyrazu. Po
niemiecku pączki to krapfen (podobno wymyśliła je niejaka pani
Krapf podczas oblężenia Wiednia przez Turków*).
Ale wróćmy do smażonych słodkości karnawałowych: Wincentyna Zawadzka
poleca jeszcze smażone ciasto ptysiowe, ciasteczka
trójkątne z konfiturami (ciasto jak na kreple, z nadzieniem) i pączki z
jabłek, czyli owoce nadziewane konfiturami smażone w lekkim cieście. Tyle
WALTZ, ale u Marii Disslowej odnajduję jeszcze recepturę na faworki ptysiowe,
popularne niegdyś róże chrustowe (z nadzieniem z konfitury) czy rozpustny
chróst (sic!) z bitą śmietaną.
Na początek postanowiłam wziąć na warsztat najszybszy z przepisów - na
chrust z lejki.
![]() |
| Chrust z lejki; |
CHRUST Z LEJKI czyli CHRUST DLA OPORNYCH
CHRUST Z LEJKI czyli CHRUST DLA OPORNYCH
40 g cukru pudru
3 jajka
szczypta cynamonu
200 g mąki
150 ml mleka
1 łyżka wódki lub spirytusu
olej rzepakowy albo smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram na kogel-mogel z cukrem pudrem, dodaję cynamon. Białka ubijam na pianę (ze szczyptą soli). W misce mieszam kogel-mogel, mąkę i mleko, a następnie delikatnie dodaję ubite białko i alkohol. Mieszam - masa będzie rzadka jak ciasto naleśnikowe albo kwaśna śmietana.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej (co najmniej 5 cm tłuszczu). Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego (najłatwiej) i gdy tłuszcz będzie odpowiedni do smażenia, szybko "rysuję" na jego powierzchni wzorek z ciasta. Smażę z dwóch stron na złoto, wykładam łyżką cedzakową na wyłożony ręcznikiem jednorazowym talerz (pochłonie nadmiar tłuszczu). Podaję NA CIEPŁO, posypane cukrem pudrem.
olej rzepakowy albo smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram na kogel-mogel z cukrem pudrem, dodaję cynamon. Białka ubijam na pianę (ze szczyptą soli). W misce mieszam kogel-mogel, mąkę i mleko, a następnie delikatnie dodaję ubite białko i alkohol. Mieszam - masa będzie rzadka jak ciasto naleśnikowe albo kwaśna śmietana.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej (co najmniej 5 cm tłuszczu). Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego (najłatwiej) i gdy tłuszcz będzie odpowiedni do smażenia, szybko "rysuję" na jego powierzchni wzorek z ciasta. Smażę z dwóch stron na złoto, wykładam łyżką cedzakową na wyłożony ręcznikiem jednorazowym talerz (pochłonie nadmiar tłuszczu). Podaję NA CIEPŁO, posypane cukrem pudrem.
Przepis oryginalny, Kucharka litewska, Wincentyna Zawadzka, 1870 r.:
CHRUST Z LEJKI
Pięć łyżek suchej przesianej mąki, trzy łyżki cukru, trochę cynamonu, wymieszać z winem lub mlekiem i czterema żółtkami na rzadkie lejące się ciasto gęstsze niż na naleśniki, włożyć pianę z 4 białków, wymieszać ostrożnie i spuszczać ciasto przez małą lejkę na wrzące masło po połowie z sadłem do rądelka , w różnym kierunku, kręcąc prędko na różne strony, żeby się sformowało poplątane koło, a skoro z jednej strony się zarumieni, przewrócić i podsmażyć drugą. Wybrać, składać na przetak wyłożony bibułą i postawić w ciepłem miejscu, aby było kruche i gorące. Na wydaniu osypać cukrem lub zalać sokiem.
* tak w "Iskier przewodniku sztuki kulinarnej" M. Lemnis, H.
Vitry;



Alez pysznosci! :)
OdpowiedzUsuńJa mam taki sam problem ze zdjeciami Aniu...zastanawialam sie czemu zawsze po wrzuceniu na bloga robia sie nieostre chociaz podczas obrobki ostrosc jest ok... I nie wiem jak to "ogarnac" :)
Ja już uciekam na Wordpressa, mam dosyć Blogspotu :/
UsuńJa mam pewien pomysł, bo też miałam taki kłopot u siebie na blogu. Jeśli wciąż się Wam zdjęcia nie ładują, jak trzeba, odezwijcie się proszę mailowo: marta.zdrojkowska@wp.pl
OdpowiedzUsuńSerdeczności! :)
A dziękuję :) Napiszę, pozdrawiam!
UsuńTeż boję się gorącego oleju w dużych ilościach; dlatego, choć kocham pączki, smażę tylko raz do roku...
OdpowiedzUsuńŚwietnie ten chruścik wygląda :)
Ja pączków nie smażę :) Ale mamcia - tak.
Usuńdziękuję dr Ellen za przysługę, którą mi wyświadczyłeś. Jestem bardzo podekscytowany, ponieważ mój najemca w końcu spłacił mój dwuletni czynsz. zapłacił pieniądze, a teraz nie ma go w moim domu. Bez ciebie nie byłbym w stanie wyciągnąć od niego pieniędzy. Postawiłem go przed sądem, ale dali mu mnóstwo czasu na spłatę długu, ale dziękuję za to, że spłaciłeś go w mgnieniu oka. Obiecuję, że będę nadal zeznawał online i wszędzie o twojej potężnej pracy. Jeśli masz którykolwiek z poniższych problemów, skontaktuj się z dr Ellen przez WhatsApp: +2348106541486
OdpowiedzUsuńE-mail: ellenspellcaster@gmail.com
1) niewierność
2) dłużnicy uporczywi
3) wytrwali najemcy
4) nieterminowa spłata kredytu
5) narkomania
6) słaba sprawność seksualna
7) powtarzająca się aborcja
8) niepłodność
9) Awans w pracy
10) magiczny pierścień
11) Rozwód
12) Odzyskaj swojego byłego
13) Przełam obsesję
14) Wróć do zaklęcia nadawcy
15) Czary ochronne
16) Szczęśliwy urok
17) Zaklęcia wygrywające na loterii
18) gejowskie zaklęcia miłosne
19) Lesbijskie zaklęcia miłosne Bez względu na to, jakie masz problemy, dr Ellen ci pomoże.
WhatsApp: +2348106541486
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com