Moja dzisiejsza retro miniatura z szuflady to wskazówki dotyczące kruchego ciasta. Pozwoliłam sobie na ten temat, bo w następnym wpisie mam dla Was kruche ciasto z... amarantusem. To już za momencik. Tymczasem spójrzmy, co pani Lucyna Ćwierczakiewicz radzi w temacie kruchego ciasta.
Cytat pochodzi z książki "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" Lucyny Ćwierczakiewicz (1903 r.).
/Wpis z cyklu Vintage cooking, poświęconego starym, starszym i najstarszym przepisom. Więcej wpisów znajdziecie tutaj./

Od kiedy odważyłam się upiec pierwszego mazurka, stosuję wyłącznie przepis na kruche Agnieszki Kręglickiej: 10 ugotowanych na twardo żółtek na 1 kg mąki. Wychodzi najdelikatniejsze.
OdpowiedzUsuńcudne :-)
OdpowiedzUsuń