Pages

wtorek, 15 maja 2012

Szparagowe smaczki. Szparagi z grilla



Sezon szparagowy w pełni, pytacie o moje przepisy na szparagi, więc kieruję Was do zbioru moich szparagowych przepisów, o tutaj

Znajdziecie tu:
- makaron ze szparagami (zielonymi)
- kremowy makaron ze szparagami (białymi)
- szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym
- szparagi w sosie bazyliowym
- szparagi z pesto bazylikowo-migdałowym
- tartę szparagowo-pomidorową
- zupę z białych szparagów i fety
- szparagi pod chrupiącą skorupką (pieczone z młodą marchewką i ziemniaczkami)
- szparagi na zimno po francusku (wg Monatowej)

- szparagowy hash (krajankę).


Moje ulubione przepisy (z powyższych) to szparagowy hash, szparagi pieczone z młodą marchewką i te z boczkiem i jajkiem sadzonym.

Pyszne są też szparagi z grilla: lekko je solimy, skrapiamy oliwą/olejem i grillujemy do miękkości na ruszcie (po kilka minut).


20 komentarzy:

  1. Dziś mąż przyjechał z dostawą zielonych i białych :) Wczoraj brat robił pod beszamelem, a ja upiekę je z marchewką i ziemniaczkami. Będziemy miały babską ucztę z koleżankami w czwartek:) Pozdrawiam, świetne szparagowe inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne szparagi. Ja jeszcze nie upolowałam, ale za to dostałam czosnek niedźwiedzi:) Koleżanka zrobiła mi niespodziankę,więc mogłam w końcu go skosztować:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szparagi.
    Przypominają mi dzieciństwo, kiedy maczaliśmy je w jajkach na miękko z moim bratem.

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze... nie radzę sobie ze szparagami. zawsze wychodzą mi obrzydliwie gorzkie.
    nie wiem co bym miała zrobić by takie nie były :-|

    OdpowiedzUsuń
  5. bez szparagow jedzonych pare razy w tygodniu wiosna nie istnieje dla mnie.....

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja dziś wybieram te na zimno po francusku (wg Monatowej). Poezja...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam z grilla, choć i całą resztę bym schrupała :)

    ściskam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. hmmm nigdy nie jadlam szparagów. Moze czas spróbowac:) Jakis czas temu pisalam komentarz do sosu tatarskiego i mam takie male pytanie.. bierze Pani przepisy z kuchni polskiej z jakiejś konkretnej ksiązki? Pozdrawiam, Kama:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamo, przepisy biorę z różnych źródeł - zawsze piszę o nich w 'uwagach' pod przepisem. Czasem pochodzą z mojej rodzinnej kuchni, o czym tez wspominam :)

      Usuń
  9. Ach! mniam! :)
    U mnie teraz prawie codziennie. Na talerzu, bo na blogu posucha. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Gotowanie nie jest moją pasją, wręcz przeciwnie, unikam kuchni jak mogę. Ale czytając Twojego bloga, spojrzałam inaczej.... może się przekonam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmhh .. asparagus and strawberries I can eat per pound ..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile szparagowych inspiracji! A najbardziej podoba mi się pomysł na grillowanie szparagów, nie próbowałam - do nadrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. dodaję do zakładek, czekam na dowóz szparag, spodziewam się ich za 3 tygodnie w dużej ilości i wykorzystam codziennie nowy przepis, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Fantastyczny blog :D już dodaję do obserwowanych i wkrótce przeczytam "od deski do deski"! Tymczasem wracam do szycia, ale na pewno bedę regularnie zaglądac!

    OdpowiedzUsuń
  15. no a dziś....w szynce parmeńskiej na rukoli, plus białe winko!
    :)))

    buziaki Aniu!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  16. Szparagi jak szparagi, ale to zdjęcie z koniczyną, trawą... poezja, czuję zapachy z dzieciństwa - miodem, sianem i podeszczową zielenią pachnące powietrze...

    Pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu droga, i Ty (zaraz po Michu:) polecasz grilowane? I taki byl nasz plan, ale jak zwykle poddalismy sie i byly maslane :D
    Zerknelam na zailnowane szparagi, z sosem bazyliowo-migdalowym - a tam to przepiekne zdjecie na kratkowanym stoliku - ach, ach po dwoch latach nadal "ach" :*

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na ogromną ilość spamu, jaka zalewała blog, musiałam wprowadzić weryfikację obrazkową. Za uciążliwości z tym związane przepraszam.