Ulubiony blat (placek drożdżowy z grzybami)


Sfiha placek drożdżowy
Jakiś czas temu Olo z nosidełka przeniósł się na blat kuchenny. To obecnie jego ulubiona miejscówka, co bardzo mi odpowiada, bo mam go pod ręką i mogę zająć się gotowaniem. W tej konfiguracji najczęściej pieczemy, bo Olutek bardzo lubi patrzeć, jak wyrabiam ciasto, a często dostaje własną kulkę do ugniatania.


Ostatnio "upiekliśmy" razem arabski placek sfiha, czyli cienkie drożdżowe ciasto z wytrawnym farszem. Przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych książek, takiej z gatunku niepozornych, ze przeciętnymi zdjęciami i świetnymi przepisami. Mowa o "Honey & Co. Food from the Middle East" Sarit Packer i Itamar Srulovich, pełnej fantastycznych przepisów na potrawy, których można spróbować w londyńskiej restauracji o tej samej nazwie. Swoją drogą, zreflektowałam się ostatnio, że w czołówce moich ulubionych książek kucharskich znajdują się pozycje autorstwa właścicieli trzech londyńskich lokali (Ottolenghi, Honey & Co. i Lilly Vanilly).

Ale wracając do wypieku: to, co tutaj widzicie, to wariacja na temat sfihy, bo w oryginalnej wersji próżno szukać grzybów (występuje tu najczęściej mięso - np. jagnięcina, ser, rzadziej warzywa). Ciekawym dodatkiem jest solidna porcja twarogu, z tym że ja mocniej go doprawiłam, a w oryginale autorzy pozostawili go w zasadzie bez przypraw. Myślę, że świetnie będzie tu pasować feta wymieszana z kilkoma łyżkami jogurtu. Drugą ciekawostką jest laska cynamonu dorzucona do grzybów, która nadaje całości oryginalny smak. Wbrew pozorom, pieczarki lubią cynamon!

Przepis może wydawać się długi, ale tak naprawdę składa się z 3. części: przygotowania ciasta, farszu grzybowo-cebulowego i twarogowego.
Ciasto z pieczarkami

PLACEK DROŻDŻOWY Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I KUMINEM (SFIHA )

na ciasto:
120 ml ciepłej wody
1 łyżka stołowa suchych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka cukru
190 g mąki pszennej uniwersalnej
65 g mąki razowej (pszennej lub żytniej)
szczypta soli
1 jajko
50 g miękkiego masła

na nadzienie:
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 mały por
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1 laska cynamonu
500 g pieczarek
2 łyżeczki mielonego kuminu

na warstwę serową:
200 g półtłustego twarogu
sól i pieprz do smaku
1 jajko

Przygotowuję ciasto: w misce mieszam mąki, cukier, sól, suche drożdże i mieszam. Dodaję wodę, jajko i masło, wyrabiam aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Jeśli używam świeżych drożdży, najpierw je aktywuję, czyli kruszę i rozpuszczam z ciepłą wodą i cukrem, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Takie drożdże wlewam do miski z mąką i wyrabiam jak wyżej. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). W tym czasie przygotowuję farsz.

Cebule kroję w piórka, pora (białe i jasnozielone części) w krążki, czosnek miażdżę. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i oliwę, dodaję cebule, pora, czosnek, laskę cynamonu i duszę przez ok. 15 minut. Warzywa powinny zmięknąć i zrobić się szkliste.
Następnie dodaję pokrojone w plasterki (ok. 1/2 cm) pieczarki, mieszam dokładnie, solę i duszę ok. 15 minut. Na koniec dodaję kumin, pieprz i podsmażam jeszcze trochę, aż zniknie cała woda. Odstawiam do ostygnięcia.

Twaróg solę i pieprzę według uznania, mieszam z jajkiem.

Żeliwną patelnię lub tortownicę (22-24 cm) wyściełam papierem do pieczenia. Na papierze rozciągam wyrośnięte ciasto - placek ma utworzyć ścianki, oblepić brzegi formy. Na spód wykładam twaróg, następnie nadzienie grzybowe. Wystające brzegi ciasta nakładam na wierzch. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik na 220 st. C. Wyrośnięte ciasto piekę bez termoobiegu przez 15 minut, następnie zmniejszam temp. do 180 st. C. i piekę kolejne 15 minut. 

Pieczarki w cieście

Etykiety: , , , , , , , ,