Jakiś czas temu Olo z nosidełka przeniósł się na blat kuchenny. To
obecnie jego ulubiona miejscówka, co bardzo mi odpowiada, bo mam go pod ręką i
mogę zająć się gotowaniem. W tej konfiguracji najczęściej pieczemy, bo Olutek
bardzo lubi patrzeć, jak wyrabiam ciasto, a często dostaje własną kulkę do
ugniatania.
Ostatnio "upiekliśmy" razem arabski placek sfiha, czyli cienkie drożdżowe ciasto z wytrawnym farszem. Przepis znalazłam w jednej z moich
ulubionych książek, takiej z gatunku niepozornych, ze przeciętnymi zdjęciami i
świetnymi przepisami. Mowa o "Honey & Co. Food from the Middle
East" Sarit Packer i Itamar Srulovich, pełnej fantastycznych
przepisów na potrawy, których można spróbować w londyńskiej restauracji o tej
samej nazwie. Swoją drogą, zreflektowałam się ostatnio, że w czołówce moich
ulubionych książek kucharskich znajdują się pozycje autorstwa właścicieli
trzech londyńskich lokali (Ottolenghi, Honey & Co. i Lilly Vanilly).
Ale wracając do wypieku: to, co tutaj widzicie, to wariacja na temat
sfihy, bo w oryginalnej wersji próżno szukać grzybów (występuje tu najczęściej
mięso - np. jagnięcina, ser, rzadziej warzywa). Ciekawym dodatkiem jest solidna
porcja twarogu, z tym że ja mocniej go doprawiłam, a w oryginale autorzy
pozostawili go w zasadzie bez przypraw. Myślę, że świetnie będzie tu pasować feta wymieszana z kilkoma łyżkami jogurtu. Drugą ciekawostką jest laska cynamonu dorzucona do grzybów, która nadaje całości oryginalny smak. Wbrew pozorom, pieczarki lubią cynamon!
Przepis może wydawać się długi, ale tak naprawdę składa się z 3. części: przygotowania ciasta, farszu grzybowo-cebulowego i twarogowego.
PLACEK DROŻDŻOWY Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I KUMINEM (SFIHA )
na ciasto:
120 ml ciepłej wody
1 łyżka stołowa suchych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka cukru
190 g mąki pszennej uniwersalnej
65 g mąki razowej (pszennej lub żytniej)
szczypta soli
1 jajko
50 g miękkiego masła
na nadzienie:
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 mały por
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1 laska cynamonu
500 g pieczarek
2 łyżeczki mielonego kuminu
na warstwę serową:
200 g półtłustego twarogu
sól i pieprz do smaku
1 jajko
Przygotowuję ciasto: w misce mieszam mąki, cukier, sól, suche drożdże
i mieszam. Dodaję wodę, jajko i masło, wyrabiam aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji.
Jeśli używam świeżych drożdży, najpierw je aktywuję, czyli kruszę i rozpuszczam
z ciepłą wodą i cukrem, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Takie drożdże
wlewam do miski z mąką i wyrabiam jak wyżej. Miskę z ciastem przykrywam
ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). W tym czasie
przygotowuję farsz.
Cebule kroję w piórka, pora (białe i jasnozielone części) w krążki,
czosnek miażdżę. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i oliwę, dodaję cebule,
pora, czosnek, laskę cynamonu i duszę przez ok. 15 minut. Warzywa powinny zmięknąć
i zrobić się szkliste.
Następnie dodaję pokrojone w plasterki (ok. 1/2 cm) pieczarki, mieszam
dokładnie, solę i duszę ok. 15 minut. Na koniec dodaję kumin, pieprz i
podsmażam jeszcze trochę, aż zniknie cała woda. Odstawiam do ostygnięcia.
Twaróg solę i pieprzę według uznania, mieszam z jajkiem.
Żeliwną patelnię lub tortownicę (22-24 cm) wyściełam papierem do
pieczenia. Na papierze rozciągam wyrośnięte ciasto - placek ma utworzyć
ścianki, oblepić brzegi formy. Na spód wykładam twaróg, następnie nadzienie
grzybowe. Wystające brzegi ciasta nakładam na wierzch. Ciasto odstawiam do
wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik na 220 st. C.
Wyrośnięte ciasto piekę bez termoobiegu przez 15 minut, następnie zmniejszam temp.
do 180 st. C. i piekę kolejne 15 minut.

Etykiety: cebula, ciasto drożdżowe, czosnek, grzyby, na obiad, na słono, pieczarki, por, wypieki