#11 Przepisy na jedną rękę: dorsz pod chrupiącą skorupką

ryba pieczona w skorupce

Na czele szybkich obiadów stoją różne wariacje "pieczonek". Zapiekane warzywa korzeniowe, bataty, pękające ziemniaczki (przepis publikowałam niedawno, o tutaj) to tylko kilka pozycji z naszego ekspresowego menu. 

Żelazną pozycją jest również ryba w skorupce. Nakład pracy jest minimalny, a efekt końcowy pyszny. Wystarczy kawałek ryby o delikatnym mięsie (dorsz, łosoś, sola) i garść posypki, która po zapieczeniu przeistoczy się w pyszną skorupkę. Ryba powinna być świeża, bo mrożona może zalać wodą całą blachę i rezultat nie będzie już tak dobry.


A co do panierki, to sprawa jest banalna: garstka bułki tartej, trochę startego parmezanu, nieco zieleniny, może kawałek pomidora suszonego, czosnek i sól. Wszystko przez chwilkę miksujemy w blenderze i gotowe! 

Więcej szybkich potraw z cyklu Przepisy na jedną rękę znajdziecie tutaj (klik).

RYBA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE


1 kawałek ryby o delikatnym mięsie (dorsz, łosoś, sola, halibut)
1 łyżka oliwy

na skorupkę:
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
kilka gałązek świeżej pietruszki
2 pomidory suszone (w oliwie)
1 zabek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki skorupki miksuję w blenderze (na proszek). Na blasze do pieczenia układam lekko posolony i popieprzony kawałek ryby. Na wierzchu ryby rozsmarowuję oliwę, a następnie rozkładam na całej powierzchni panierkę, uklepując ją nieco, by dobrze przylegała do skóry. 

Rybę piekę w 190 st. C., do zrumienienia wierzchu. Czas pieczenia to 20 - 25 minut, w zależności od wielkości i grubości filetu.

Uwaga: jeśli używamy mrożonej ryby, najpierw trzeba ją rozmrozić i dokładnie osuszyć, by podczas pieczenia nie "pływała".


Etykiety: , , ,