PIERNIKOWE ŚLEDZIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
na zalewę:
1 szklanka (250 ml) oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
4 goździki
2 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
laska cynamonu
1 łyżka startego imbiru
125 g wysuszonego piernika
125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
1/2 - 1 łyżka startego imbiru
4 - 6 płatów wymoczonych solonych śledzi
Wszystkie składniki zalewy wkładam do rondelka i podgrzewam. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do wystudzenia. Śledzie kroję na 1-2 cm kawałki i przekładam do słoika. Zalewam zalewą i wstawiam do lodówki na 1-2 dni.
Piernik miksuję w malakserze na proszek, dodaję orzechy, podgrzany miód, ocet, rozmaryn i imbir. Mieszam. Odsączam śledzie z zalewy i mieszam z masą piernikową, podaję od razu. Uwaga: przygotowujcie śledzie małymi porcjami i podawajcie tuż po wymieszaniu, bo piernikowa masa nasączona śledziem staje się lepka i niezbyt apetyczna. Ja trzymam w pudełeczku piernikowo-orzechową posypkę, którą na sam koniec, tuż przed podaniem śledzia, doprawiam mokrymi składnikami, po czym mieszam z rybą.
Uwagi:
1 . Przepis od niezastąpionej Lo z blogu Pistachio.
2. Najlepiej, by ryba spędziła w zalewie 1 dzień, więc za ich przygotowanie trzeba zabrać się wcześniej. 3. Na zdjęciu posypałam pokrojone śledzie piernikowo-orzechową posypką, ale na wigilijnym stole mieszam wszystko w miseczce, tak aby posypka oblepiła całe śledzie.