Przepisy na jedną rękę #2 (pieczone ziemniaki w kratkę i zielony sos tahini Nigelli Lawson)


Babeczki na jedną rękę (klik) spotkały się z dużym odzewem. Jak można było się domyślać, grono zainteresowanych szybkim gotowaniem jest duże. Dostałam od Was sporo pytań o inne przepisy "na jedną rękę" i pomyślałam sobie, że warto z tego zrobić mały cykl. Będzie to o tyle łatwe, że obecnie większość dań, które pojawiają się na naszym stole*, robię z Olutkiem na rękach.

To, co jeszcze łączy wszystkie te potrawy "na jedną rękę", to jeszcze czas przygotowania  - mam na nie maksimum pół godziny, bo tyle czasu Olo wytrzymuje w nosidełku w jednym miejscu. Potem niestety zaczyna się wiercić i wymusza na mnie wędrówki po domu lub zabawy stacjonarne, na kanapie lub wyspie. Tak, należę do tych mam, które nie mogą "odstawić" dziecka do samodzielnej zabawy albo ułożyć go w bujaczku i mieć pół godziny spokoju.


Większość czasu spędzamy więc razem, a ja doprowadziłam do perfekcji wykonywanie prac domowych jedną ręką, z dziewięciokilogramowym obciążeniem**. Ładowanie zmywarki, rozładowywanie zmywarki, pranie, rozwieszanie prania, segregacja ubranek, mycie podłóg,  codzienne porządkowanie rzeczy, które z uporem maniaka do wieczora rozpierzchają się po całym domu...

Ale wróćmy do gotowania. Ma być szybko. Ma być łatwo. Bez skomplikowanych czynności, bez stosów brudnych naczyń, bez konieczności ciągłego doglądania garnków. Minimum czynności, maksimum smaku. Fajnie, gdyby potrawy sprawiały wrażenie bardziej pracochłonnych, niż są w rzeczywistości, ale nie jest to wymóg konieczny.

Mistrzyni takich przepisów jest jedna, zaglądam więc do Nigelli Lawson i w jakieś 10 minut przygotowuję cudowne, złote ziemniaczki w kratę i aromatyczny, zielony sos z tahini.


ZŁOTE ZIEMNIAKI W KRATKĘ

dowolna ilość czystych ziemniaków (w skórce)
oliwa
sól i pieprz

Ziemniaki kroję na połówki. Każdą połówkę nacinam wzdłuż i wszerz, tworząc kratkę (uwaga by nie rozciąć ziemniaka, ma być nacięty na ok 3 mm). Ziemniaki układam na blasze do pieczenia (wykładam ją papierem do pieczenia, bo potem nie muszę być tacy), smaruję każdy oliwą, używając do tego pędzelka i piekę w 220 st. C. przez 45 minut. Po upieczeniu posypuję solą. Podaję z zielonym sosem tahini.

ZIELONY SOS TAHINI

150 ml pasty sezamowej (tahini)
175 ml wody
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny (można więcej do smaku)
sól do smaku
duży pęczek świeżej kolendry (lub pietruszki, bazylii)

Składniki sosu (bez wody) miksuję w blenderze. Dodaję wodę, miksuję do uzyskania gładkiego sosu.


Uwagi:

1. Obydwa przepisy pochodzą z "Po prostu Nigella" ("Simpy Nigella"), pozycji, którą bardzo 
 lubię. Tu z moimi zmianami.

2. Zielony sos cudownie pasuje do podsmażonych wstążek cukinii, marchewki, pietruszki, a domyślam się, że do zielonych szparagów także. Traktowałam go również jak dip, maczając w nim pokrojone w słupki warzywa - pycha!



*od jakiegoś czasu nasz stół powrócił do swej pierwotnej funkcji i nie pełni już roli przewijaka;


** mój półroczny syn idzie w ślady blisko dwumetrowego taty;

Etykiety: , , , , , , , , ,