Rozpieszczanie na śniadanie (granola z jogurtem greckim i owocami)


Zawsze imponowały mi serwowane w restauracjach/bistrach śniadania. Bogate angielskie, z boczkiem, fasolką i jajkami sadzonymi, pucharki granoli, na których piętrzyły się warstwy owoców i gęstego jogurtu. 


I choć wysiłek przy tworzeniu tego dania nie jest wielki, w domu zawsze ograniczałam się do porcji granoli z jogurtem zjedzonej w miseczce. Ale kiedy się rozpieszczać, jak nie teraz, w ciąży? Chrupię więc śniadanie piękniejsze niż niejeden deser i wybieram książki na wyjazd. Za chwilkę rozpoczynamy urlop!

Żegnam Was śniadaniowym "przepisem", którym każdy może się rozpieszczać do woli.


GRANOLA Z JOGURTEM  I OWOCAMI

(porcja na 2 osoby)

2 garstki granoli z domowego wypieku (niezmiennie polecam tę tutaj, łatwa i pyszna)
ok. 200 ml jogurtu greckiego
opcjonalnie: 2 łyżki płynnego miodu
1 szklanka malin
2 łyżki borówek

Na dno dwóch pucharków wrzucam po 3-4 łyżki malin, rozgniatam je z miodem. Na to układam warstwę jogurtu greckiego, warstwę granoli, następnie znów jogurt grecki. Posypuję całość granolą i pozostałymi malinami, granolą i borówkami.


Etykiety: , , , ,