Czekolada lubi chilii. Ciasteczka czekoladowe z chilli i orzechami włoskimi


Po rozległym wpisie poznańskim, dzisiaj ograniczę się do podania przepisu na czekoladowe ciastka z chilli, które towarzyszyły mi w pociągu podczas ubiegłotygodniowej wycieczki. 

W zasadzie bardzo podobne prezentowałam w tym wpisie, ale że te nieco różnią się od pierwowzoru, prezentuję przepis.

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z CHILLI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

(porcja na ok. 20 sztuk)

150 g gorzkiej czekolady
90 g masła
75 g mąki
150 g cukru
2 jajka
60 g orzechów włoskich, posiekanych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego chilli w płatkach
szczypta soli

W rondelku o grubym dnie rozpuszczam masło i czekoladę - kiedy się roztopią, zdejmuję z ognia. 

W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, sól i chilli. W drugiej misce ubijam jajka z cukrem na lekko puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewam ostudzoną czekoladę, ciągle mieszając. Na koniec dodaję mąkę, mieszam delikatnie. 

Na wyłożoną papierem blachę nakładam łyżką nieduże porcje ciasta (ciastka się rozrosną). Piekę w 180 st. C. przez ok. 10 minut.

Etykiety: , , , ,