Zapiekana cykoria wg Yotama Ottolenghi



Dzisiaj będzie krótko i pysznie, przychodzę z obiecanym przepisem na cykorię.

Pierwsza potrawa z książki "Plenty" Yotama Ottolenghiego, jaka pojawiła się na naszym stole to zapiekana cykoria pod chrupką skorupką, z warstwą ciągnącego sera. Pyszne na obiad, z dodatkiem lekkiej surówki.

KARMELIZOWANA CYKORIA Z SEREM GRUYERE

1 łyżka oliwy
10 g masła
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki tymianku
100-150 g sera Gruyere, startego na tarce o grubych oczkach
15 g czerstwego chleba, zmiksowanego na okruchy
sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewam oliwę, masło, cukier i szczyptę soli. Cykorie przecinam wzdłuż na połówki i układam na patelni (wnętrzem do środka). Podsmażam 3-5 minut, aż się zezłocą. Zdejmuję z ognia, przekładam do blaszki do pieczenia (przypieczoną częścią do góry). Posypuję tymiankiem, startym serem.

Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. na 8-12 minut, a następnie wyciągam z piekarnika i posypuję okruchami chleba. Posypuję pieprzem i wkładam do piekarnika na kolejne 5-7 minut. Podaję natychmiast.



Uwagi:

1. Przepis pochodzi z „Plenty” Yotama Ottolenghiego. Zmniejszyłam trochę ilość masła i sera.

2. Po upieczeniu cykoria robi się słodsza i delikatniejsza, a chrupiąca posypka chlebowa i ciągnący ser stanowią piękne połączenie smakowe.