Jeśli w piątkowy wieczór zamiast
wyjścia „na miasto”, wybierasz gotowanie, wiedz, że się starzejesz.
Jeśli nagle zainteresowałeś się „Działkowcem”
– pismem, które twoi dziadkowie prenumerują od pierwszego numeru, wiedz, że się
starzejesz.
Jeśli zrobione przez ciebie
przetwory zaczynają wypierać z półek słoiki wkładane do plecaka przez troskliwą
mamę, wiedz, że się starzejesz.
Jeśli wzgardzane przez ciebie
dotychczas śledzie, octowe papryczki czy korniszony nagle stają się twymi
smakołykami, wiedz, że się starzejesz.
Jeśli na twoim parapecie zamiast
rzędu butelek po winie pojawiają doniczki z kwiatami, wiedz, że się starzejesz.
Niedawno zrobiłam swoją pierwszą
rybę w zalewie octowej, więc mówię „żegnaj" młodości, smaruję masłem kromkę
chleba i zjadam porcję pstrąga w occie winnym z cebulką.
A dla tych, którzy nie są jeszcze
gotowi na zabawy z octem, podaję przepis na pstrąga pieczonego w folii.
PSTRĄG PIECZONY W FOLII
1 średniej wielkości pstrąg, wypatroszony
po kawałku selera, pora, marchewki, pokrojonych w nieduże cząstki
gałązka pietruszki
1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
łyżeczka masła
sól
Na folii aluminiowej kładę pół łyżeczki masła i kilka kawałków warzyw, a na to posolonego pstrąga. Do środka ryby wkładam kilka cząstek warzyw, na wierzchu pstrąga kładę kawałek masła i pozostałe warzywa.
Zawijam folię dokładnie i piekę 15-25 minut (czas zależy od wielkości pstrąga, mojego piekłam 20 minut) w 190 st. C., przewracając raz rybę w połowie pieczenia. Podaję z cząstką cytryny.
PSTRĄG W OCCIE WINNYM Z CEBULKĄ
2 średniej wielkości pstrągi, wypatroszone (waga ok. 200 g)
40 ml oliwy
mąka
1 mała cebula, pokrojona w plastry
25 białego octu winnego
Rybę obtaczam w mące. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej ryby, po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmuję ryby z patelni, na którą wrzucam cebulę i podsmażam ją do miękkości. Kiedy cebula będzie miękka, dolewam ocet winny i smażę jeszcze 2 minuty, aż nieco wyparuje.
Rybę wykładam na półmisek, zalewam sosem z cebulą i odstawiam w chłodne miejsce na 6 godzin. Ryba nie powinna być przechowywana w occie dłużej niż 1 dzień.
Uwagi:
1. Pstrąg pieczony w folii jest delikatny i dietetyczny. Odrobina soku z cytryny pięknie podkreśla jego smak. Oczywiście warzywa, które wkładamy do ryby, mogą być inne, wszystko zależy od zawartości lodówki.
2. Przepis na pstrąga w occie winnym i oliwie wzięłam z książki, którą bardzo lubię - "Dwaj łakomi Włosi" Antonio Carluccio i mentora Jamiego Olivera, Genaro Contaldo. Ryba nie ma nachalnego octowego smaku, jest delikatna i naprawdę pyszna.
Etykiety: na obiad, na słono, na śniadanie, pstrąg, ryby, warzywa