PS Obiecany przepis (pieczone pierogi)




A oto i obiecany przepis na chrupiące pieczone pierożki. Pamiętam je jeszcze z Galerii Potraw, ale ostatnio przypomniała mi o nich Pinos.

W tych pierogach można się zakochać. Po pierwsze, z powodu pysznego twarogowego ciasta, które jest bardzo łatwe do zrobienia. Po drugie, dlatego, że można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie. Po trzecie, można się zakochać w ich złotym rumieńcu i pękatym brzuchu.

Moje pierożki nadziałam duszoną cebulką z makiem i wędzoną papryką oraz czosnkowym bakłażanem z chilli.

CHRUPIĄCE PIECZONE PIEROGI

na ciasto:
 500 g twarogu (tlustego/półtłustego/chudego, dobrze rozdrobnionego widelcem)
250 masła bądź margaryny (zimnego)
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli

na nadzienie cebulowe z wędzoną papryką:
4 średnie cebule
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka maku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól do smaku

na nadzienie z bakłażana i chilli:
1 niewielki bakłażan
3-4 suszone pomidory
1/2 pokrojonej drobno papryczki chi lii
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju do smażenia
sól do smaku

do posypania pierożków:
dowolne zioła lub nasiona

do posmarowania pierożków:
1 jajko

W robocie kuchennym łączę składniki (bądź mieszam ręcznie). Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Chowam je do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Obieram cebulę i kroję ją w piórka. Na patelni rozgrzewam masło i olej, dodaję cebulę, paprykę i solę całość. Duszę na niewielkim ogniu, aż zrobi się szklista. Zdejmuję cebulę z patelni i mieszam z makiem.

Bakłażana kroję w niewielką kostkę, czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam bakłażana. Gdy nieco zmięknie, dodaję czosnek, chilli, solę całość i smażę chwilę. Na koniec dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Ciasto na pierogi wałkuję niezbyt cienko, aby nie pękło. Wycinam koła, nakładam do nich porcje farszu i dokładnie zlepiam brzegi. Pierożki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję rozmąconym jajkiem, posypuję ziołami lub nasionami i piekę ok. 25 minut w temp. 200 st. C.

Etykiety: , , , , , , , ,