A oto i obiecany przepis na
chrupiące pieczone pierożki. Pamiętam je jeszcze z Galerii Potraw, ale ostatnio
przypomniała mi o nich Pinos.
W tych pierogach można się
zakochać. Po pierwsze, z powodu pysznego twarogowego ciasta, które jest bardzo
łatwe do zrobienia. Po drugie, dlatego, że można je nadziewać czym tylko dusza
zapragnie. Po trzecie, można się zakochać w ich złotym rumieńcu i pękatym brzuchu.
Moje pierożki nadziałam
duszoną cebulką z makiem i wędzoną papryką oraz czosnkowym bakłażanem z chilli.
CHRUPIĄCE PIECZONE PIEROGI
na ciasto:
500 g twarogu (tlustego/półtłustego/chudego, dobrze rozdrobnionego widelcem)
250 masła bądź margaryny
(zimnego)
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
na nadzienie cebulowe z
wędzoną papryką:
4 średnie cebule
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka maku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól do smaku
na nadzienie z bakłażana i
chilli:
1 niewielki bakłażan
3-4 suszone pomidory
1/2 pokrojonej drobno papryczki
chi lii
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju do smażenia
sól do smaku
do posypania pierożków:
dowolne zioła lub nasiona
do posmarowania pierożków:
1 jajko
W robocie kuchennym łączę składniki
(bądź mieszam ręcznie). Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Chowam je do
lodówki na czas przygotowywania farszu.
Obieram cebulę i kroję ją w
piórka. Na patelni rozgrzewam masło i olej, dodaję cebulę, paprykę i solę
całość. Duszę na niewielkim ogniu, aż zrobi się szklista. Zdejmuję cebulę z
patelni i mieszam z makiem.
Bakłażana kroję w niewielką
kostkę, czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam
bakłażana. Gdy nieco zmięknie, dodaję czosnek, chilli, solę całość i smażę
chwilę. Na koniec dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Ciasto na pierogi wałkuję
niezbyt cienko, aby nie pękło. Wycinam koła, nakładam do nich porcje farszu i dokładnie
zlepiam brzegi. Pierożki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Smaruję rozmąconym jajkiem, posypuję ziołami lub nasionami i piekę ok. 25 minut
w temp. 200 st. C.
Etykiety: bakłażan, bezmięsne, cebula, ciasto kruche, czosnek, na obiad, na słono, przekąski, ser